Airsoft is een veldslagsimulatiesport waarbij twee teams het tegen elkaar opnemen om missie(s) te volbrengen. Bij airsoft wordt gebruikgemaakt van replica ’s van bestaande wapens, ook wel AEG (Automatic Electric Guns) genoemd. Airsoft wordt met biologisch afbreekbare balletjes van 6 mm gespeeld, ook genaamd BBs. Deze BB's bestaan in verschillende gewichten, van 0,12 gram tot 0,50 gram.

 

Er bestaat een uitgebreid assortiment van de replica's voor de spelers. Deze variatie loopt uiteen van een klein vuurwapen tot machinegeweren en sluipschuttersgeweren. In de praktijk is er voor bijna elk echt wapen wel een airsoftreplica te koop.

In België mogen de airsoftreplica's enkel verkocht worden door erkende wapenhandelaars. De koper moet meerderjarig (+18) zijn.

Airsoft is een sport die zo realistisch mogelijk gespeeld wordt. Veel teams proberen die mate van realiteit onder andere uit te drukken in hun uitrusting. Zo zijn er teams die bijvoorbeeld het Korps Mariniers nabootsen, maar er zijn ook teams die bijvoorbeeld de US Navy SEALs, SWAT-eenheden proberen na te bootsen. Er zijn ook airsoftteams die teruggaan in de tijd met hun uitrusting. Zo zijn er veel airsoftteams die in de stijl van Tweede Wereldoorlog of Vietnamoorlog zijn gekleed.